Frisbeegolfin Suomen mestaruuskilpailut palaavat Sipooseen

Frisbeegolfin avoimen ja naisten luokan mestaruudet ratkotaan tänä vuonna Sipoossa 4.-7.7. Nelipäiväinen kilpailu käydään SM-kilpailuja varten muunnellulla Sibbe Disc Golfin radalla. Rata toimi näyttämönä myös 2020 vuoden SM-kilpailuille.

Sibbe Disc Golf kilpailujen näyttämönä

Vuoden 2024 SM-kilpailut käydään Sipoossa, Sibbe Disc Golfissa. Sinistä rataa mukaileva layout on tehty nimenomaan SM-kilpailuja varten. Rata on vuoden 2020 SM-kilpailujen lisäksi tuttu myös Euroopan suurimmasta frisbeegolfkilpailusta, Tyyni Openista. Viime vuonna Sibbessä pelattiin mm. European Pro Tourin osakilpailu. Tämän vuoden SM-kilpailuja varten on tehty täysin uusi kokonaisuus, jossa on erikseen layoutit niin avoimelle, kuin naisten luokalle.

Sibbessä kilpailijoita ja heidän taitojaan testataan toden teolla. Luvassa on leikattujen nurmikkojen lisäksi tiukkoja väyliä metsässä. Pelialueet ovat tarkasti rajatut ja pienistäkin virheistä rangaistaan. Mukana on myös vuosien varrella tutuksi tullut veden ylitys väylällä #18. Väylä on kaikessa yksinkertaisuudessaan rutiiniheitto ammattilaisille, mutta paineiden kasaantuessa tälläkin väylällä on nähty isoja lukuja tuloskortissa.

Sibbe Disc Golfin lopetusväylällä kruunataan vuoden 2024 Suomen mestarit. Kuva vuoden 2020 SM-kilpailuista.

Ottaako Niklas Anttila kolmannen peräkkäisen mestaruutensa?

Avoimen luokan kiistaton ennakkosuosikki on maailman kärjen tuntumaan noussut Niklas Anttila (Vuorelan Veikot). Anttila on kilpaillut tänä vuonna lähinnä Yhdysvalloissa, mutta mukaan mahtuu myös muutama kilpailu Euroopassa. Texas States Championshipsin voiton lisäksi Anttilalla on taskussa lukuisia erinomaisia sijoituksia Disc Golf Pro Tourilta. Viimeiseen neljään vuoteen Anttila on ottanut kolme mestaruutta, ainoastaan vuoden 2021 mestaruus jäi uupumaan.

Anttilan ensimmäinen SM-kulta tuli niin ikään Sipoossa vuonna 2020. Taistelu kullasta oli todella tiukka ja venyikin aina jatkoväylille asti. Mestaruudesta kamppaili Anttilan kanssa Jesse Nieminen (Vuorelan Veikot). Nieminen on tänäkin vuonna Anttilan suurin haastaja. Copenhagen Open voiton myötä Niemisestä tuli vain toinen suomalainen avoimen luokan pelaaja joka on voittanut Disc Golf Pro Tourin Elite Series osakilpailun.

Suomenmestaruudesta ovat taistelemassa myös viime vuoden hopeamitalisti Rasmus Saukkoriipi (Nousten Frisbeegolf), sekä pronssin jakaneet Otto Mäkinen (Frisbeegolfseura 7k) ja Lauri Lehtinen (Jyväskylän Liitokiekkoilijat). Viime vuoden mitalistien lisäksi mukana on luonnollisesti koko Suomen frisbeegolfin terävin kärki.

Tämän vuoden suoritusten perusteella mitaliehdokkaiksi voidaan nostaa edellä mainittujen pelaajien lisäksi ainakin Daniel Davidsson (Tampereen Frisbeeseura) sekä Joona Heinänen (Frisbeegolf Club Keinukallio). Kummatkin heistä ovat pelanneet tasaisen vahvaa peliä läpi kauden ja Davidssonilta löytyykin palkintokaapista jo Ale Openin voitto Ruotsista.

Niklas Anttilalla on mahdollisuus jatkaa voittoputkeaan Sipoossa. Kuva: SFL / Marika Salmi

Pystyykö Heidi Laine puolustamaan mestaruuttaan?

Naisten luokassa tilanne on erittäin mielenkiintoinen. Eveliina Salonen (Tampereen Frisbeeseura) aloitti kautensa Yhdysvalloissa ryminällä, voittaen Chess.com Invitationalin lisäksi Champions Cup Major-arvoturnauksen. Kulunut kausi on ollut selkeästi Salosen paras kilpailukausi koskaan. Viime vuonna Lahdessa Salonen jäi toiseksi erittäin jännittävän kamppailun jälkeen. SM-kultaa tuolloin napannut Heidi Laine (Hämeenlinnan Discaajat) puolustaa mestaruuttaan tänä vuonna Sipoossa.

Viime vuoden kilpailuissa pronssille tullut Silva Saarinen (Riihimäen Frisbeegolf) on ollut pysäyttämätön Euroopan pelikentillä. Peräti neljä kilpailu peräkkäin voittanut Saarinen on voittanut kilpailuja Norjassa, Ruotsissa, sekä Suomessa. Peli alkoi sujua jo kevään Yhdysvaltojen reissun loppupuolella, kun Saarinen nappasi Champions Cupista neljännen sijan.

Vaikka Saarinen ja Salonen ovat olleet tämän kauden parhaimmat suorittajat, kamppailua ei käydä pelkästään heidän ja hallitsevan mestarin välillä. Mukana on myös moninkertainen SM-voittaja Henna Blomroos (Rauman Frisbee). Blomroos oli pitkään Salosen kanssa pysäyttämätön kärkikaksikko Suomen naisten frisbeegolfissa.

Heidi Laine voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa Lahdessa, tuleeko toinen Sipoosta? Kuva: SFL / Marika Salmi

Kilpailuseuranta

Frisbeegolfin Suomen mestaruuskilpailuja on parasta seurata paikapäällä Sipoossa, Sibbe Disc Golfilla. Lipunmyynti löytyy Tiketistä ja yleisöohjeet SM-kilpailusivuilta. Mikäli et pääse Sibbeen seuraamaan kilpailua, vaihtoehtona on katsella suoraa lähetystä Yle Areenan puolelta.

Kilpailusta on tarjolla myös jälkituotanto suomeksi selostettuna Frisbeegolfmedian Youtube-kanavalla, sekä englanniksi selostettuna MDG Median Youtube-kanavalla.

Tuloksia pääset seuraamaan Disc Golf Metrixistä sekä PDGA Livestä. Ota seurantaan myös Frisbeegolf-SM Instagram sekä Frisbeegolf-SM Facebook.

Lisätietoja Sipoon SM-kilpailuista, sekä muista tämän kauden SM-kilpailuista löydät Frisbeegolf-SM sivuilta.