Mastereiden SM-kisat päätökseen Valkeakoskella

Valkeakosken Korkeakankaalla miteltiin 18.–21. toukokuuta mastereiden SM-kilpailuissa yhteensä seitsemässä eri luokassa. Neljä kierrosta sisältänyt kilpailuviikko huipentui sunnuntain jännittävään päätöspäivään.

Luumi ja Helin-Harinen juhlivat 40-vuotiaiden mestaruuksia

MP40-luokka eteni erittäin tasaisena ensimmäiset kaksi kierrosta ja mitalisijat olivat vielä täysin auki. Kolmas kierros toi kärkeen pientä hajontaa, kun vahvan -7 -kierroksen pelanneet Joni Luumi (Frisbeegolf Club Hyrylä) ja Tapani Aulu (Tomoottajat Disc Golf) repivät eroa muihin. Luumi ja Aulu lähtivät päätöspäivään kaksoisjohdossa tuloksella -16. Talin Tallaajien Jani Parkkonen (-12) oli heistä lähimpänä neljän heiton päässä. Aulu oli ollut avauspäivän jälkeen vasta 12. sijalla, mutta toisen kierroksen tulos -8 auttoi häntä nousemaan mukaan kärkikahinoihin.

Sunnuntaina vääntö voitosta oli tasaista. Luumi ja Aulu pelasivat useita väyliä tasatahtiin, mutta Luumi onnistui napsimaan heiton sieltä täältä, ja kierrostulos -10 nosti hänet mestariksi yhteistuloksella 210 heittoa (-26). Aulu (-24) pelasi sunnuntaina tuloksen -8 ja jäi hopealle kahden heiton päähän. Parkkonen (-19) piti asemansa kolmantena pelaamalla päätöskierroksen tulokseen -7.

Joni Luumi. Kuva: SFL / Jarno Mäkinen

Järjestävää seuraa Valkeakoski Disc Golfia edustava Heidi Helin-Harinen juhli Korkeakankaalla ensimmäistä FP40-luokan Suomen mestaruuttaan. Helin-Harinen lähti päätöspäivään neljänneltä sijalta kuusi heittoa perässä kisaa johtanutta Annemari Lumppiota (Nummelan frisbeeseura).

Helin-Harinen heitti sunnuntaina tuloksen +4, mikä oli luokassaan selvästi kisojen paras noteeraus. Lumppion sunnuntai oli haastava ja tulos +16 tiputti hänet pronssille yhteistuloksella +42. Helin-Harisen yhteistulos 272 heittoa (+36) oli lopulta neljä heittoa hopealle sijoittunutta Jenni Nikkasta (Frisbeegolfseura 7k) parempi. Neljänneksi sijoittunut Riitta Savolainen (Frisbeegolfseura Kouvolan Lentävät Lautaset) oli mitalista yhden heiton päässä (+43). Viime vuoden mestari, BSC Disc Golf Teamia edustava Hannele Määttä (+47) oli viides.

Piippo ja Kaikkonen 50-vuotiaiden mestarit

Ari Koski-Vähälä (West Coast Disc Golfers) johti MP50-luokkaa kahden ensimmäisen kierroksen ajan, mutta vuoden 2022 mestari Ville Piippo (Team Hippo) pisti kolmantena pelipäivänä isomman vaihteen silmään. Piippo pelasi kolmannen kierroksen tulokseen -6, kun Koski-Vähälän tulos oli +2. Piippo pääsi täten sunnuntain päätöspäivään kuuden heiton johdossa.

Sunnuntain kierros alkoi Piipolta hieman nihkeästi, mutta keskivaiheilla tullut kasa birdieitä piti hänet vankassa johdossa, ja toi mestaruuden lopulta yhteistuloksella 220 heittoa (-16). Erkka Leivo (Luvian Veto) lähti sunnuntaihin viisi heittoa toisena olleen Koski-Vähälän takana, mutta kiri kiinni hienolla tuloksella -6. Koski-Vähälä heitti sunnuntaina -1, joten kaksikko jakoi hopeamitalit yhteistuloksella -9.

Neljä mestaruutta putkeen vuosina 2018–21 FP50-luokassa voittanut Kirsi Kaikkonen (Lohjan Liitokiekkoilijat) jäi viime vuonna hopealle Kristiina Sylmanin (Talin Tallaajat) voitettua mestaruuden. Tänä keväänä osat vaihtuivat jälleen takaisin, kun Kaikkonen voitti Valkeakoskella mestaruuden tuloksella 270 heittoa (+34). Sylman otti hopeaa tuloksella +43. Nummelan frisbeeseuraa edustava Nina Kiminki (+62) otti pronssia.

Kirsi Kaikkonen. Kuva: SFL / Jarno Mäkinen

MP60-luokassa mestaruus ratkaistiin vasta jatkoväylillä

Jari Gröhn (Puskasoturit) ja Olavi Koivunen (Lakeus Disc Golf) erottuivat MP60-luokassa muista kolmannen pelipäivän jälkeen. Kaksikko lähti finaalipäivään kumpainenkin tuloksessa +2. Lähimpänä heitä oli tässä vaiheessa Oulun frisbeeseuran Jari Niskanen (+12). Gröhn ja Koivunen heittivät sunnuntaina molemmat tuloksen +1, joten mestaruus ratkottiin jatkoväylillä. Gröhn oli tässä vahvempi ja ratkaisi mestaruuden edukseen toisella jatkoväylällä. Mestaruus oli Gröhnille ensimmäinen laatuaan, Koivuselle hopeamitali oli puolestaan jo kolmas peräkkäinen.

Niskanen pelasi päätöspäivän myös tulokseen +1 ja varmisti pronssimitalin lopulta selvällä erolla yhteistuloksellaan +13. Kaksi edellistä vuotta mestaruutta juhlinut Juha Pohjalainen (Talin Tallaajat) oli tällä kertaa neljäs yhteistuloksella +22.

FP60-luokassa oli tällä kertaa kolme osallistujaa. Tuula Alatalo-Hussein (Haapaveden Urheilijat) uusi viime vuoden mestaruutensa tuloksella 318 heittoa (+82). Frisbeegolf Club Keinukallion Lahja Määttä (+87) kirkasti viime vuoden pronssinsa hopeaksi. Viime vuoden hopeamitalisti Tuire Leppänen (Frisbeegolfseura Mandon Kiertäjät) oli tällä kertaa kolmas (+109).

Maukkonen voittoon 70-vuotiaissa

Vuosi sitten hopealla ollut Per-Erik Maukkonen (LoFro – Loviisan Frisbeegolf) oli tällä kertaa ykkönen, kun yhteensä kahdeksan pelaajaa kisasi MP70-luokan mestaruudesta. Maukkosen voittotulos oli 260 heittoa (+24), joka riitti mestaruuteen viiden heiton erolla ennen Disc Golf Hyvinkään Jouni Pakarista (+29). Wirmo DiscGolf Mynämäkeä edustava Jari Hannula (+31) sijoittui kolmanneksi.