Mastereiden SM-kisat päätökseen Siilinjärvellä

Siilinjärven Tarinalaaksossa heitettiin nelipäiväinen urakka, kun Mastereiden Suomen mestaruuksista kilpailtiin kymmenessä eri kilpailuluokassa 27.- 30. kesäkuuta.

Aulu ja Määttä mestareiksi 40-vuotiaissa

MP40-luokan avauspäivä eteni tasaisesti, kun kärkipaikan tuloksella -8 jakoivat Kalle Lehto (Frisbeegolfseura Kouvolan Lentävät Lautaset), Mikko Ylätalo (Oulun frisbeeseura) ja Jarmo Aulu (Tomoottajat Disc Golf). Aulu jatkoi perjantainakin vakuuttavasti heittämällä tulokseksi -6, kun Ylätalo heitti -3 ja Lehto puolestaan -1. Juhani Vainio (Tampereen Frisbeeseura) nousi hienolla -6 kierrostuloksellaan jaetulle kolmannelle sijalle.

Lauantaina ei nähty dramaattisia muutoksia ja erot eivät heitelleet isosti suuntaan tai toiseen. Aulu oli kolmen kierroksen jälkeen kärjessä tuloksella -18, kun Ylätalo ja hienoa nousua tehnyt Mika Laikko (Friba-Tikat) jakoivat kakkossijan (-14). Ylätalon ja Laikon takana useampikin pelaaja oli erittäin lähellä kyttäysasemissa.

Aulu päätti SM-kisat heittämällä sunnuntaina -4, mikä riitti pitämään hänet kärjessä lopputuloksella -22, kolmen heiton erolla ennen Laikkoa (-19). Henkilökohtainen Suomen mestaruus oli lukuisia parimitaleja kahmineelle Aululle uran ensimmäinen. Pronssin nappasi lopulta Ähtärin Urheilijoiden Heikki Saunanen (-18), joka oli tehnyt taustalla hiljalleen nousua kohti mitalisijoja.

Hannele Määttä (BSC Disc Golf Team) hallitsi FP40-luokkaa avauspäivästä aina kilpailun viimeisen väylän loppuun asti. Määttä johti avauspäivän jälkeen Nina Rajalaa (Mäntsälän Frisbeegolf) yhden heiton erolla ja Terhi Tuorilainenkin (Rovaniemen Rolffarit) oli vain kahden heiton päässä. Määttä kuitenkin kasvatti hiljalleen kierros kierrokselta eroaan muihin ja lauantain hieno kierrostulos +3 antoi hänelle viiden heiton etumatkan ennen Rajalaa finaalipäivään lähdettäessä.

Etumatka riitti Määtälle hyvin ja hän juhli mestaruutta lopputuloksella +20. Mestaruus oli Määtälle uran toinen, sillä hän voitti FP40-luokan myös vuonna 2022. Muidenkaan mitalistien järjestys ei vaihtunut viikonlopun edetessä, vaan Rajala otti hopeaa tuloksella +27 ja Tuorilainen (+37) pronssia.

Koski-Vähälä ja Kaikkonen 50-vuotiaiden mestarit

West Coast Disc Golfersia edustava Ari Koski-Vähälä kirkasti vuoden takaisen hopeansa kultaiseksi hallitsemalla MP50-luokkaa läpi viikonlopun. Tasaisesti pelannut Koski-Vähälä oli piikkipaikalla jokaisen kierroksen, myös viimeisen jälkeen, ja voitto irtosi lopulta tuloksella -14. Kimmo Lehtonen (Frisbeegolfseura Muki) nousi toiselle sijalle perjantain jälkeen ja piti sijoituksensa aina loppuun asti voittaen hopeaa tuloksella -12. Hämeenlinnan Discaajien Marko Hämäläinen (-10) oli kolmas. Kaksi edellistä MP50-luokan mestaruutta voittanut Ville Piippo oli tänä vuonna kahdeksas.

FP50-luokassa nähtiin tutun kaksikon välinen taisto, kun Kirsi Kaikkonen (Lohjan Liitokiekkoilijat) ja Kristiina Sylman (Talin Tallaajat) kisasivat tiukimmin voitosta. Kaikkonen johti avauspäivän jälkeen Sylmania neljän heiton erolla ja kolmantena kuuden heiton päässä olivat Heidi Bergroth (Nousten Frisbeegolf) ja Nina Kiminki (Nummelan Frisbeeseura). Sylman nousi mainion toisen kierroksen ansiosta kärkeen, mutta Kaikkonen kuittasi johdon takaisin itselleen kolmoskierroksen jälkeen, eikä tästä enää luopunut, vaan eteni lopulta voittoon lopputuloksella +28. Mestaruus oli Kaikkoselle jo peräti kuudes FP50-luokassa.

Viime vuoden tapaan hopeaa voittanut Sylman (+35) jäi lopulta seitsemän heiton päähän. Riitta Savolainen (Frisbeegolfseura Kouvolan Lentävät Lautaset) ja Bergroth päätyivät kumpikin tulokseen +43, joten he jakoivat pronssitilan.

Hollemo FP55-luokan mestari, Leskinen kiri MP55-luokan voittoon

Ensimmäistä kertaa pelatussa FP55-luokassa käytiin voitosta äärimmäisen tiukka kilpailu, vaikka mitalikolmikon sijoitukset eivät vaihtuneetkaan avauspäivän jälkeen. Alusta loppuun asti johtanut Piitu Hollemo (Team Hippo) voitti mestaruuden lopputuloksella +69, josta Taina Ylelä (Joroisten Urheilijat) jäi vain yhden heiton päähän. Pronssia pokannut, Lords of DiscGolfin Riikka Sammalkorpi (+72), jäi puolestaan Ylelästä vain kahden heiton verran.

Niin ikään ensimmäistä kertaa nähty MP55-luokka oli lopulta Nummelan Frisbeeseuraa edustavan Jouni Leskisen juhlaa. Leskinen lähti SM-kisojen päätöspäivään kolmen heiton takaa-ajoasemasta alusta asti luokkaa johtaneen Marko Rauhan (Frisbeegolfseura 7k) perässä. Rauhan finaalikierros ei kuitenkaan onnistunut läheskään niin hyvin kuin kolme aiempaa ja hän sai tulokseksi +4. Leskinen kirjautti sunnuntain tuloskorttiinsa -2 ja voitti kultaa lopputuloksella -7. Rauhan hopeinen lopputulos oli -4. Pronssia voitti Kimmo Rouhiainen (Porvoon frisbeegolfseura) tuloksella -2.

Koivunen kirkasti kolmen hopean putkensa kultaiseksi, Määttä mestariksi FP60-luokassa

Viimein oli Olavi Koivusen vuoro nousta palkintopallin korkeimmalle korokkeelle. Lakeus Disc Golfin riveissä pelaava Koivunen sai MP60-luokassa hopeaa vuosina 2021, 2022 ja 2023, kunnes vuosi 2024 toi hänelle ensimmäisen mestaruuden. Kilvoittelu ykkössijasta oli tiukkaa, sillä Koivunen lähti sunnuntain päätöspäivään tuloksessa -2 ja vain yhden heiton päässä kärkkyi Talin Tallaajien Kari Vesala. Kaksikko oli selvästi karussa muista, sillä kolmantena ollut Frisbeegolf Forssan Jari Perälä (+5) oli jäänyt Vesalasta jo kuusi heittoa.

Koivunen oli sunnuntaina rautaa lopettamalla SM-kisat -3-kierroksella. Vesala ei saanut tarvittavaa kiriä, vaan tulos +3 tiputti hänet lopulta seitsemän heiton päähän Koivusesta. Perälä piti selvästi pronssitilansa ja nousi lopulta vain heiton etäisyydelle Vesalasta.

FP60-luokassa Lahja Määttä (Frisbeegolf Club Keinukallio) juhli ensimmäistä mestaruuttaan voitettuaan ensin pronssia vuonna 2022 ja hopeaa vuonna 2023. Määttä johti avauspäivän jälkeen Paula Hiirosta (Saarijärven frisbaajat) niukasti kahden heiton erolla, mutta mitä pitemmälle kilpailu eteni, sitä vankemman johdon Määttä rakensi. Määtän voittotulos oli lopulta +77 ja Hiirosen hopeatulos +90. Pronssia voitti Deep In The Forestia edustava Riitta Turunen (+103)

MP65-luokan mestariksi nousi Ranta-Ylitalo, Hannulalle MP70-luokan mestaruus

Yksi tämän vuoden uusista kilpailuluokista, MP65, sai ensimmäiseksi mestarikseen Perhonjokilaakson Frisbeegolfia edustavan Markku Ranta-Ylitalon. Ranta-Ylitalo oli avauspäivän jälkeen viidentenä ja nosti itsensä toisen päivän päätteeksi kolmanneksi. Kolmas kierros nosti hänet jo toiseksi ja Ranta-Ylitalo lähti sunnuntain päätöspäivään kolme heittoa perässä Karkkilan Frisbeegolfkerhon Matti Alenia.

Ranta-Ylitalo heitti päätöskierroksella +7 ja kun Alenin tulos oli +11, voitti Ranta-Ylitalo mestaruuden yhden heiton erolla. Ranta-Ylitalon lopputulos oli +25 ja Alenin +26. Pronssia voitti Frisbeegolf Club Keinukallion Raimo Määttä (+32).

MP70-luokassa lähdettiin sunnuntaihin Jari Hannulan (Wirmo DiscGolf Mynämäki) johtoasemassa ja lähimpänä oli viisi heittoa perässä Vuorelan Veikkojen Esko Jokinen. Jokisen takana nousumahdollisuuksia kärkkyi heiton päässä Per-Erik Maukkonen (Loviisan Frisbeegolf).

Hannula ja Jokinen päättivät kisat +8-kierrokseen ja Maukkonen pisti heitolla paremmaksi +7. Hannulalle täten mestaruus lopputuloksella +19, kun Jokinen ja Maukkonen jakoivat hopeasijan tuloksella +24.

Teksti: Markus Viljanen