Amatöörien Suomen mestaruudet ratkottiin Turussa

Amatöörien Suomen mestaruuksista kilpailtiin Turussa Lausteen frisbeegolfpuistossa 13.- 15. syyskuuta. Kilpailuluokkina nähtiin MA1, FA1, MA40, FA40, MA50 ja FA50.

Von Hertzeniltä huima nousu voittoon, Lehtomäki mestariksi upealla päätöskierroksella

MA1-luokassa nähtiin melkoinen kiri mestaruuteen, kun avauspäivän jälkeen kilpailussa vasta jaetulla 33. sijalla ollut Ville von Hertzen (DG Rollers Mänttä-Vilppula) nousi heitto heitolta lopulta aina Suomen mestariksi asti. Von Hertzen voitti aiemmin elokuussa junioreiden SM-hopeaa, joten loppukesä on ollut hänelle menestyksekäs.

Lauantaina pelatulla toisella kierroksella von Hertzen vastasi päivän parhaasta tuloksesta heittämällä -6. Mainio kierros nosti hänet tuossa vaiheessa jaetulle kahdeksannelle sijalle, viiden heiton päähän kisaa johtaneesta Kasper Korhosesta (Vuorelan Veikot).

Huippuvireeseen yltynyttä von Hertzeniä ei pidellyt päätöskierroksella mikään, vaan hän heitti yhdestä bogeysta huolimatta peräti -9 ja otti kilpailun voiton yhteistuloksella -11. Korhosen sunnuntai oli haastava ja kierrostulos -1 tiputti hänet kärkipaikalta pronssille yhteistuloksella -8. Pronssia sai myös viidenneltä sijalta nousun tehnyt Aatu Kinnunen (Vuorelan Veikot), joka päätyi samaan -8 tulokseen kuin Korhonen.

Toinen upean nousun tehnyt pelaaja oli Timo Kantelinen (Mandon Kiertäjät), jonka päätöskierroksen tulos -7 nosti hänet seitsemänneltä sijalta hopealle asti, vain heiton päähän von Hertzenistä.

FA1-luokassa edettiin kaksi päivää erittäin tasaisesti. Avauspäivän jälkeen kilpailua johti Tampereen Frisbeeseuraa edustava Niina Forsell tuloksella +2. Heiton päässä Forsellista oli peräti neljä naista.

Toisen kierroksen jälkeen kärkipaikan tuloksella +6 jakoivat Asta Hapulahti (ReTee) ja Jenni Lampi (Tampereen Frisbeeseura). Iida Lehtomäki (Frisbeegolf Petäjävesi) ja Vilma Kivimäki (Sipoon Discstroyers) olivat kaksikosta heiton perässä ja Forsell puolestaan kaksi heittoa.

Päätöspäivänä Lehtomäki näytti kuitenkin, miksi hän lähti kilpailuun ennakkosuosikkina. Nuori tähti päätti kilpailun peräti yhdeksän birdien avustuksella tuloksella -7, eikä muilla jäänyt sanan sijaa. Lehtomäen kolmen kierroksen yhteistulos oli lopulta tasan par.

– Kaksi ensimmäistä kierrosta olivat aika huonoja omaan tasooni nähden. En kuitenkaan jäänyt liian kauaksi kärjestä. Viimeinen kierros oli sitten sellainen, mitä haettiin. Tiesin, että tarvitsen hyvän kierroksen, jos haluan voittaa. Ja se oli sitten enemmän kuin hyvä, Lehtomäki kommentoi mestaruuden tuonutta kilpailuaan.

Forsell nosti itsensä hopealle pelaamalla päätöspäivän par-tulokseen. Forsell jäi yhteistuloksellaan +8 Lehtomäestä lopulta kahdeksan heiton päähän. Pronssin jakoivat viimeiselle kierrokselle kärjessä lähteneet Lampi ja Hapulahti yhteistuloksella +9.

Lehtinen piti kärkipaikkansa alusta loppuun asti, Koskinen selvään voittoon

Ville Lehtinen (Orimattila Disc Club) nousi perjantaina MA40-luokassa kilpailun kärkipaikalle, piti asemansa läpi lauantain ja aivan loppuun asti voittaen Suomen mestaruuden tuloksella -9. Mestaruus irtosi yhden heiton erolla ennen Niko Leppästä (Karkkilan Frisbeegolfkerho), jonka kanssa Lehtinen lähti päätöspäivään tasatuloksessa.

Leppäsen kanssa hopeasijan tuloksella -8 jakoi Petri Valkeinen (Järvenpään Frisbeegolf), joka lähti päätöskierrokselle heiton kärkikaksikkoa jäljessä.

Lauantaina loistavasti pelannut Maija Koskinen (Disc Golf Hyvinkää) lähti FA40-luokassa sunnuntain päätöspäivään neljän heiton etumatkalta ennen Heidi Leppästä (Karkkilan Frisbeegolfkerho). Vuorelan Veikkoja edustava Kirsi Fomin oli puolestaan Leppäsestä kahden heiton päässä.

Koskinen ei etumatkastaan luopunut, vaan päinvastoin lisäsi sitä entisestään. Koskinen pelasi päätöskierroksen hienosti tulokseen +3, jättäen lopulta hopealle tulleen Leppäsen kymmenen heiton päähän. Koskisen voittotulos oli lopulta +18, kun Leppänen kirjautti +28. Fomin (+32) piti kolmossijansa ja nappasi pronssia

Lehtolalle MA50-luokan voitto, Koppiselle toinen peräkkäinen mestaruus

MA50-luokassa mestaruus ja mitalien kohtalo olivat finaalikierrokselle lähdettäessä vielä täysin auki. Juha Lehtola (Riihimäen Frisbeegolf) lähti päätöspäivään johdossa tuloksella +1, mutta Mika Juhani Kolu (FORE Turku) (+2) ja Porvoon Frisbeegolfseuran Kimmo Rouhiainen (+3) olivat aivan liki. Viiden heiton sisällä Lehtolasta oli niin ikään useampikin pelaaja.

Lehtola piti kuin pitikin kärkipaikkansa ja juhli Suomen mestaruutta. Päätöskierroksen tulos -1 nosti hänet kilpailun yhteistuloksessa par-tulokseen. Kolu heitti sunnuntain par-tulokseen ja piti hopeasijansa, jääden täten Lehtolasta lopulta kahden heiton päähän. Rouhiainenkin piti pintansa ja otti pronssia yhteistuloksella +3.

Sunnuntaihin piti lähteä FA50-luokassa Marina Koppisen (Disc Golf Hyvinkää) ja Heidi Bergrothin (Nousten Frisbeegolf) jakaessa kärkipaikkaa tuloksella +17, mutta Bergroth joutui valitettavasti jättämään viimeisen kierroksen välistä. Oulun Frisbeeseuran Nina Kuoksa oli kahden kierroksen jälkeen heiton päässä kaksikosta.

Koppinen oli lopulta sunnuntaina aivan omaa luokkaansa heittämällä +3 ja juhlimalla toista peräkkäistä FA50-luokan Suomen mestaruuttaan yhteistuloksella +20. Kuoksan päätöskierros tuotti tulosta +12, mikä tiputti hänet sijan verran alaspäin pronssille yhteistuloksella +30. Pronssi oli Kuoksalle FA50-luokassa kolmas peräkkäinen, sillä hän voitti pronssia myös vuosina 2022 ja 2023.

Sinikka Bäck (Lohjan Liitokiekkoilijat) heitti sunnuntaina +8 ja nousi neljänneltä sijalta hopeiselle korokkeelle yhden heiton Kuoksaa paremmalla lopputuloksella. Hopeasija oli Bäckille FA50-luokassa jo kolmas putkeen.