Amatöörien Suomen mestaruuksista kisataan Turussa

Amatöörien Suomen mestaruuksista kilpaillaan Turussa Lausteen frisbeegolfpuistossa 13.- 15. syyskuuta. Pelaajat ovat saavuttaneet osallistumisoikeuden kilpailuun amatöörien SM-karsintojen kautta.

Amatöörien SM-kilpailuissa on kuusi kilpailuluokkaa: MA1, FA1, MA40, FA40, MA50 ja FA50, joissa nähdään yhteensä 135 kilpailijaa. SM-kilpailujen järjestävänä seurana toimii Frisbeegolfseura 7k ry.

Mitalistit uusiksi

MA1-luokassa mestari ja mitalistit vaihtuvat varmasti, sillä vuoden 2023 SM-kisojen mitalisteista yksikään ei ole tänä vuonna mukana. MA1-luokassa ennakkoon kovin rating on Tampereen Frisbeeseuran Tatu Lehtosaarella (983) ja hän onkin potentiaalinen mitalikandidaatti. Lehtosaari voitti elokuussa Tukholmassa pelatun Tyyni 2024 -kilpailun MA1-luokan neljän heiton erolla toiseksi tulleeseen. Aiemmin kuluneella kaudella Lehtosaari oli Nokia Amateur Openin kolmas ja samalla kolmannella sijalla myös Parkanossa pelatussa amatöörien SM-karsintakilpailussa.

Mandon Kiertäjiä edustava Timo Kantelinen (980) oli kesäkuussa amatöörien SM-karsintakilpailussa Jyväskylässä kolmas. Lisäksi hän on ollut NBDG Amateurs -kilpailuissa Parkkivuoressa ykkönen ja Vesaniemessä kolmas.

Vuorelan Veikkojen Kasper Korhonen (971) on myös varteenotettava mitaliehdokas. Korhonen voitti kesäkuussa amatöörien SM-karsintakilpailun Jyväskylässä ja oli lisäksi elokuussa junioreiden SM-kisoissa seitsemäs. Mielenkiintoinen seurattava on myös muun muassa DG Rollersin Ville von Hertzen, joka oli junioreiden SM-kisoissa hopealla.

Lehtomäki ennakkosuosikin asemassa

FA1-luokan selvä ykkössuosikki on Frisbeegolf Petäjäveden nuori tähti Iida Lehtomäki. Lehtomäki on hallitseva junioreiden Suomen- ja Euroopan mestari. Lehtomäki on voittanut tällä kaudella Prodigy Disc Pro Tourilla Jämijärven osakilpailun ja Oulussa hän oli kolmas. Elokuussa hän voitti kansainvälisen DGPT Silver-tason Baltic Disc Golf Championships -kilpailun Virossa.

Lehtomäkeä haastavat vahvimmin muun muassa Rauman Frisbeen Tiia-Maria Toivonen ja Tampereen Frisbeeseuran Niina Forsell. Toivonen oli amatöörien SM-karsintakilpailuissa Parkanossa toinen ja Mynämäellä irtosi voitto. Keväällä Toivonen voitti Skogby Lady Openin. Forsell puolestaan voitti Parkanon osakilpailun, minkä lisäksi hän oli ykkönen myös European Amateur Openissa.

Jyväskylän liitokiekkoilijoita edustava Iina Salminen on esiintynyt myös vahvasti tällä kaudella. Salminen oli kolmas European Amateur Openissa ja amatöörien SM-karsinnoissa Jyväskylässä. Orimattilan SM-karsintakilpailussa hän sijoittui toiseksi. Salmisella on kokemusta myös kansainvälisiltä kentiltä, kun hän sijoittui amatöörien MM-kisossa Yhdysvalloissa sijalle 28.

MA40-luokan hallitsevat mitalistit mukana, FA40-luokassa odotettavissa tasainen kamppailu mestaruudesta

MA40-luokassa mestaruuttaan on Turussa puolustamassa Sawo Disc Golfin Mikko Luostarinen. Myös viime vuoden hopeamitalisti Pyry Penttinen (Puskasoturit) ja pronssimitalisti Aleksi Nieminen (Kosken Kaiku) ovat jälleen mukana.

Mitaleille mielii myös kesäkuun alussa Nokia Masters -kilpailussa MA40-luokan ylivoimaisesti voittanut Touko Hänninen (Saarijärven frisbaajat). Hänninen nappasi lisäksi toisen sijan amatöörien SM-karsintakilpailussa Jyväskylässä. Myös European Amateur Openissa MA40-luokan voittanut Ville Lehtinen (Orimattila Disc Club) on yksi mitaliehdokkaista.

FA40-luokassa mestaruudesta kamppailee kahdeksan kisaajaa. Ratingeissa kärkikolmikko, Disc Golf Hyvinkään Maija Koskinen ja Maiju Ahonen sekä Karkkilan Frisbeegolfkerhon Heidi Leppänen, erottuu muista ollen ainoita 800 pisteen ylittäjiä.

Koskinen oli kesäkuussa mastereiden SM-kisoissa viides, ollen täten parhaiten sijoittunut amatööristatuksen pelaaja. Leppänen oli amatöörien SM-karsintakilpailuissa ykkönen Mynämäellä ja Orimattilassa. Ahonen puolestaan voitti viime vuonna amatöörien SM-hopeaa.

MA50-luokassa kovatasoisia kisaajia, FA50-luokassa Koppinen puolustaa mestaruuttaan

MA50-luokan rating-ykkönen ja yksi mitalisuosikeista on hallitseva MA50-luokan Suomen mestari Mika Malin (Disc Golf Vikings). Malin on napannut tällä kaudella voitot Nokia Mastersissa ja amatöörien SM-karsinnoissa Espoossa.

Palkintopallin korkeimmalle korokkeelle tähyävät muun muassa amatöörien Masters MM-kisoissa kesäkuussa MA55-luokan maailmanmestaruuden voittanut Mika Kollanus (Voimistelu ja Urheiluseura Korven Korvenpojat ry/Bats), viime vuoden hopeamitalisti ja vuoden 2022 Suomen mestari Juha Lento (Voimistelu ja Urheiluseura Korven Korvenpojat ry/Bats) ja viime vuonna SM-pronssia voittanut Petri Leinonen (IIF Discgolf).

FA50-luokassa Disc Golf Hyvinkäätä edustava Marina Koppinen saapuu Turkuun puolustamaan viime vuotista mestaruuttaan. Mukana mestaruustaistossa ovat lisäksi muun muassa vuosina 2023 ja 2022 SM-hopeaa voittanut Sinikka Bäck (Lohjan Liitokiekkoilijat), kaksissa edellisissä SM-kisoissa pronssia voittanut Nina Kuoksa (Oulun Frisbeeseura) ja viime vuonna Kuoksan kanssa pronssimitalit jakanut Paula Hiironen (Saarijärven frisbaajat).

FA50-luokan rating-kärki on kuitenkin Heidi Bergroth (Nousten Frisbeegolf). Aktiivisesti kilpaileva Bergroth voitti toukokuussa amatöörien SM-karsintakilpailun Mynämäessä. Lisäksi hän voitti kesäkuun lopussa pelatuissa mastereiden SM-kisoissa FP50-luokan pronssia.

Teksti: Markus Viljanen